TJAŠA

Že kot zelo majhna punčka sem bila pravi knjižni molj. In kmalu, že v svetu pubertete, so moje zanimanje močno pritegnile knjige, ki so bile povezane z duhovnostjo, spraševanji o višjih smislih, eksistenci ter področji, ki so raziskovala človeško psiho, naše interakcije, tako v okolju, kot tudi navznoter. Z veseljem sem odkrivala, da v nas živijo globine, dostikrat še neraziskane, ki nam lahko pričarajo polnost življenja v najvišjem pomenu besede.

Vse to je v meni rastlo in počasi tlelo, ko pa sem bila že dosti stara, da sem se lahko odpravila na »ta pravo« potovanje, čez celino, v Mehiko in Gvatemalo; sem tam odkrila center meditacije in joge Las Piramidas. Tukaj mi je vsakodnevno posvečanje sebi, prebujanje v jutra z jogo, predajanje meditaciji in obdanost s prečudovito naravo; spremenilo življenje. Lahko bi rekla, da še nikoli nisem bila tako srečna, ker sem odkrila, da negovanje našega notranjega sveta lahko tako poplača ves naš trud. Tukaj se je tudi rodila ideja centra za jogo z imenom Pilgrim.

Zasvojila pa me ni samo joga, ampak tudi potovanja. Spoznavanje drugih kultur in širših okvirov, pa spet ta občutek polnosti, ko si nekje, čisto sam, majhen človek, pa vendar z velikimi projekti; občutek, ki pravi, da lahko premikaš gore! Samo če si to resnično želiš. Joga je zdaj že bila na mojem vsakodnevnem urniku, med pisanjem raziskovalne diplomske naloge na Finskem sem se spoznala s posebno vrsto ashtanga-vinyase, fizično dokaj naporne vadbe, ki mi je predstavljala izziv, hkrati pa ponujala vse kar sem tisti trenutek potrebovala v enem, delo na fleksibilnosti, moči ter telesnemu ravnotežju in pa popolno očiščenje na mentalnem nivoju, poudarek na dihu, ki popelje v meditacijo.

Sanjati sem začela o Indiji, saj je to sveta dežela, kjer je joga tudi pognala svoje korenine. Na Kanarskih otokih, La Gomera, kjer sem v tistem času delala v turističnem središču za golf, opravljala po-diplomsko prakso (po končanem študiju turizma v Portorožu); sem vedno bolj opažala, da bi tudi ljudje okrog mene lahko odnesli ogromno od joge. Utrinki idej in želje po delitvi lepega z ostalimi so me vodili do uresničitve svojih sanj, kmalu zatem sem sedela na letalu za Indijo in se tresla od navdušenja in strahu hkrati, sama v Indijo, v neznano. Tam sem potem ostala pol leta in opravila šolanje za učitelja joge, danes pa učim po Sloveniji. Učim zase, za svojo izpolnitev ter za druge, jim poskušam prisluhniti in dajat tisto, kar potrebujejo.

Poleg joge sem se v Indiji srečala tudi z Ajurvedo, ki me je navdušila ter me navdušuje še danes. Zadnjih pet let sem se znova in znova vračala v Indijo na študij in izpopolnjevanje, vmes pa delala in poučevala v Sloveniji. Nekaj časa sem študirala Ajurvedo v Zagrebu in delala ajurvedske terapije v Wellnesu Zala v Topolšici. Potem je prišel moj sin Robin in za nekaj časa stopil na prvo mesto, pred ajurvedo. Zatem pa še Tine in ob dveh poskočnih fantičih je za ajurvedo preprosto zmanjkalo časa, mogoče enkrat, spet… Vztrajam in nadaljujem pa z jogo, se izobražujem, poučujem skupinske redne vadbe, z možem organizirava joga vikende, “retreate” ter potovanja v povezavi z jogo.

Danes se na področju joge izobražujem po programu za učitelje  Iyengar joge v Ljubljani in tujini. Poučujem jo v okolici Mozirja (Velenje, Slovenj Gradec, Mozirje, Luče). V Mozirju sva septembra 2016 z možem Tomažem Petkom odprla čisto svoj joga studio PILGRIM. Poučujem začetne, nadaljevalne skupine, nosečnice, starejše in otroke. Organizirava tudi joga vikende in joga počitnice, po Sloveniji in v tujino. 

sunset1 IMG_0540N

Izobraževanja

 • na Finskem sem začela z ashtango (pol leta vsakodnevno učenje v Lahtiju z učiteljem Kimotom, Mysore stil vadbe po tradiciji Patabhi Joisa),
 • Indija : Neyyar Dam, učiteljski tečaj, Sivananda Yoga Vedanta Center; učenje z različnimi učitelji, Rishikesh, Dharmasala (Swami Dharmananda, Viyay),
 • učiteljski tečaj z Diano Colonno v Ljubljani (spoznavanje z različnimi stili joge, poudarek na Ashtangi in Vinyasi, drugače pa še Iyengar, Bikram, Sivananda),
 • hkrati učenje v Ljubljani v Cityoga Centru pod vodstvom Roberta Križaja,
 • drugič v Indijo; tokrat središče Ashtanga Vinyase, Mysore, vadba s Saraswati, Pattabhijevo hčerko,
 • učenje ajurvede in ajurvedske masaže; (2 mesečni intenzivni tečaj),
 • vadba z Ralphom in Marcy na Goi, (ashtangista, vpletanje iyengar stila),
 • Himalayan Iyengar Yoga Center, Iyengar stil, intenzivni tečaj z učiteljem Sharathom Auroro,
 • zaključeno šolanje za ajurvedskega terapevta v Indiji (Asho Ayurveda Clinic and Training Center; oktober 2010),
 • Richard Freeman Ashtanga Berlin (2011),
 • delo in študij v Ajurvedski bolnici v Coimbatoru (2012),
 • tečaj za učitelje Iyengar Yoge (začetek maja 2012),
 • študij Ajurvedske Medicine v Zagrebu (začetek oktobra 2012),
 • licenca za super nutricionistko pri Savini Atai (2013).
 • inštruktorica Savinine joge obraza (oktober 2013 – marec 2014)
 • inštruktorica Pravljične joge za otroke (2015)
 • Pridobila certifikat 1. stopnje po izobraževalnem sistemu  Iyengar Yoge (maj 2022)

VIZIJA

Vizija mojega projekta je predvsem širitev svojega znanja o jogi po Sloveniji, predvsem v okolici Mozirja, kjer trenutno bivam, saj sem opazila, da ljudem to manjka, predvsem pa je zgoščenost znanja in učiteljev skoncentrirana v Ljubljani. Rada bi ljudem pomagala in jim dajala to, po kar so prišli k meni. Vedno razlogi zakaj potrebujemo jogo niso enaki, včasih sprostitev, težave in predvsem terapevtski vidik, saj joga lahko služi kot čudovito naravno zdravilo. Pa drugje spet težave s stresom in koncentracijo, prijetno delo v skupini in nenazadnje tudi zabava. Zelo se razveselim tudi tistih, ki bi radi našli pot do višje umiritve in jogi pripišejo duhovni vidik, ki se na zahodu premalo poudarja.

Z ljubeznijo do potovanj ter združitvijo svojega študija in izobrazbe, se ukvarjam tudi z organizacijo potovanj (bolj športno in duhovno naravnanih). V delu se dopolnjujeva še z mojim sodelavcem in življenjskim sopotnikom, turističnim vodnikom, danes možem Tomažem Petkom (Yoga Počitnice v Indijo, Treking Nepal, Camino, potovanje v Maroko, Gvatemalo, Indonezijo, Novo Zelandijo, Kolumbijo …).