HORMONI in HORMONSKO RAVNOVESJE

Citiram dr. Thierryja Hertoghea, priznanega zdravnika in strokovnjaka za hormonsko ravnotežje, ki poučuje v Bruslju in Ameriki:

Hormoni tako ogromno naredijo za naše telo. Telo vsebuje več kot sto različnih vrst hormonov, ki se zlivajo v krvni obtok v količini tisoče bilijonov merskih enot dnevno. Hormoni uravnavajo vaš srčni utrip in dihanje. Hormoni delajo moške moške in ženske ženske. Hormoni vas zvečer uspavajo in zjutraj zbudijo. Uravnavajo krvni pritisk, gradijo kosti, ohranjajo mišični tonus in podmažejo sklepe. Hormoni nadzorujejo rast, telo pripravijo do proizvodnje energije in toplote. Hormoni izgorevajo maščobe. Hormoni uravnavajo menstrualni ciklus in dovolijo začetek procesa nosečnosti (in rojstva). Borijo se zoper stres, preprečujejo utrujenost, pomirjajo tesnobo in lajšajo depresijo. Hormoni delajo in shranjujejo spomine. Hormoni uravnavajo pravilni nivo sladkorja v krvi in tkivu. Zoperstavljajo se alergičnim reakcijam in vnetjem. Blažijo bolečino. Uravnavajo vaš libido, potentnost in plodnost. Stimulirajo možgane in imunski sistem.

Hormoni so ključnega pomena za čisto vsako funkcijo našega telesa. Brez njih ne moremo živeti. Toda v današnjem svetu, z vsemi kemikalijami, onesnaženostjo in stresom, imajo naša telesa redkokdaj optimalne nivoje hormonov, še posebej s staranjem.

Nivoji hormonov z našim staranjem upadajo. Vaše endokrine žleze ne morejo ohranjati enake proizvodnje hormonov kot v mladih letih. Ta izguba je najbolj ključen in popravljiv osnovni proces, ki povzroča znake in simptome staranja ter še kopico drugih zdravstvenih problemov. Ob optimalnem stanju vseh hormonov so naša telesa zdrava, učinkovita, odporna, prožna in močna. Toda že najmanjše odstopanje lahko sproži kaos. To se lahko zgodi že v naših tridesetih letih.

Kje v telesu se proizvajajo hormoni?

  • Možgani proizvajajo pregnenolon, DHEA, ACTH (adrenokortikotropni hormon).
  • Češerika proizvaja melatonin, hipofiza (njen prednji del) proizvaja rastni hormon, ACTH, TSH (zadnji del proizvaja vazopresin).
  • Ščitnica proizvaja ščitnične hormone in kalcitonin.
  • Nadledvična žleza proizvaja DHEA, kortizol, aldosteron in pregnenolon.
  • Ledvice proizvajajo EPO (eritropoetin) in pretvarjajo ščitnični hormon T4 v aktivnega T3.
  • Jetra proizvajajo somatomedin C in pretvarjajo ščitnični hormon T4 v aktivnega T3.
  • Trebušna slinavka proizvaja inzulin.
  • Jajčniki proizvajajo estrogene in progesteron in nekatere androgene.
  • Moda pa testosteron in dihidrosteron.

 

Kako pa je s ščitnico? Ali je možno težave s ščitnico opaziti tudi brez krvnih preiskav?

TH: »Da. Suha koža, zaprtje, zatrdeli sklepi, utrujenost, občutljivost na mraz in vročino in izjemna utrujenost, izčrpanost. Kadar ščitnica deluje pravilno, s stimuliranjem mitohondrijev (znanih kot elektrarne celic), s sproščanjem toplote in energije okrepi celice in organe. Ščitnični hormoni grejejo telo, še posebej okončine, in preprečujejo občutljivost na mraz in vročino. Preprečujejo tudi jutranjo slabost. Ščitnični hormoni omogočajo bister um, ker ščitijo ne samo možgane marveč tudi ledvice, organe prebavnega trakta in imunskega sistema, skupaj z drugimi tkivi telesa, med katerimi so tudi srce in žile. Ščitnica stimulira izgorevanje maščobe in razgrajuje holesterol ter s tem odpira arterije in uravnava krvi pritisk, saj hormoni spodbujajo izločanje odpadnih snovi iz celic ter žilnih sten. Z aktivacijo gladkih mišic v črevesju ščitnični hormoni preprečujejo zaprtje. Zmanjšujejo otekanje in tako skupaj z izboljšanjem krvnega pretoka v možganih preprečujejo glavobole. Ščitnica ravno tako zmanjšuje tveganje in resnost srčnih obolenj, raka ter drugih bolezni z drugače visoko stopnjo umrljivosti. Ščitnični hormoni so pomembni in so glavni akter v vašem zdravju.

Tukaj so potem še drugi simptomi, da se telo brez zadostne količine ščitničnih hormonov napihne in oteče. Imeli boste otečen obraz z nabreklimi vekami in zadebeljenimi ustnicami…še posebej spodnjo ustnico. Če to ni zadosti, da boste hoteli poskrbeti za ustrezne nivoje ščitničnih hormonov, boste mogoče želeli vedeti, da to otekanje nastane zaradi odpadnih snovi, ki se naberejo med celicami. Brez ščitničnih hormonov boste imeli suhe, grobe, lomeče in redke lase, motne oči, bled obraz, mrzle roke in noge, zaprtje in suho kožo. Še več. Imeli boste težave s spominom in koncentracijo. Zredili se boste brez kakršnekoli spremembe v načinu prehranjevanja ali telesne vadbe. Počutili se boste utrujene, še posebej zjutraj in kadar boste počivali. Zeblo vas bo, predvsem zvečer in kadar boste počivali. Vaši sklepi bodo trdi in boleči, še posebej zjutraj in po počitku. Nekaterim ljudem se upočasni njihovo gibanje in mišljenje, drugi postanejo vznemirjeni, hiperaktivni, v nenehnem gibanju, najbrž zaradi podzavestnega poskusa spodbuditi kroženje krvi in s tem oskrbo tkiv s hranili in hormoni.

Hipotirodizem ostane dostikrat pri mladih ljudeh neopažen, še posebej pri mladih moških.«