Pišemo zgodbo, ki se je začela pred več kot 5000 leti, ko so veliki rišiji ali jasnovidci starodavne Indije opazovali temelje življenja in jih organizirali v sistem.

Ajurveda je drugače tradicionalni sistem zdravljenja v Indiji. Ajurveda niso zgolj masaže, ni način življenja, ni samo zdravljenje bolezni, ampak je mnogo, mnogo več. Po svoji širini in kompleksnosti se lahko kosa z najbolj preučenimi in mogočnimi vedami našega univerzuma. Spada med enega najbolj odmevnih holističnih sistemov na svetu.

Ajurveda je veda o življenju. Uči nas samospoznanja in samoodkrivanja, spodbuja ljudi h spoznavanju samih sebe, odgovarja na vprašanja zakaj ostajamo zdravi in zakaj zbolevamo ter kako naj spremenimo svoje življenje, da bomo čim bolj povečali vitalnost in tisto zdravo radost življenja.

Ker med živimi bitji vlada tolikšna raznolikost, se je ajurveda razvila kot medicinski sistem, ki ga lahko prilagodimo potrebam posameznika. Vsak zase je edinstven in unikaten. Tako ajurvedske terapije zavzemajo številne različice terapij, ki so se v Indiji razvijale vse od začetka obstoja ajurvede, ne zanemarja pa tudi sodobnih terapevtskih tehnik.

Ajurveda poudarja, da smo vsi rojeni z osebno konstitucijo, ki je edinstvena: je integralni del našega bitja, fiksna točka, ki je osebni temelj zdravja, zdravstvenega ravnotežja, ki ga moramo ohranjati, če želimo, da ostanemo zdravi. Konstitucija vsakega posameznika temelji na določenem razmerju treh osnovnih in vitalnih energij ali doš. Doše, ki se v sanskrtu imenujejo vatapitakapha, so srčika ajurvede. Ne določajo samo naših zdravstvenih kapacitet, temveč tudi upravljajo odzivanje na svet okoli sebe. Za razumevanje ayurvede se moramo naučiti, kako se energije vate, pite in kaphe izražajo v našem vsakdanjem življenju.

images3